Contractmanager worden in de civiele techniek?

Dit moet je weten
Contractmanager

Ontdek of contactmanager worden iets voor jou is

Wat doet een contractmanager in de civiele techniek?

Een contractmanager in de civiele techniek is een professional die verantwoordelijk is voor het beheer en de uitvoering van contracten binnen projecten in de openbare ruimte.

Enkele belangrijke vaardigheden zijn contractonderhandeling, risicobeheer, financieel inzicht, projectmanagement en juridische kennis van aanbestedingsrecht. Verder dient een contractmanager probleemoplossend en analytisch te denken, goed te kunnen plannen en organiseren en in staat te zijn om effectief samen te werken met verschillende stakeholders.

Lees meer

Vereiste opleiding en kwalificaties

Om contractmanager te worden in de civiele techniek, dien je doorgaans een opleiding te volgen in een relevant vakgebied en bepaalde kwalificaties te behalen. Hier zijn enkele veelvoorkomende opleidingen en kwalificaties voor deze functie:

  1. HBO- of WO-opleiding in Civiele Techniek. Een bachelor- of masteropleiding in civiele techniek biedt je een solide basis in het ontwerpen, plannen en beheren van projecten in de openbare ruimte.
  2. HBO- of WO-opleiding in een technische richting. Een bachelor- of masteropleiding in een technische richting, met een aantoonbare affiniteit voor civiele techniek, kan ook een geschikte basis zijn voor een carrière als contractmanager, vooral als je je richt op projecten in de openbare ruimte.
  3. Post-HBO of Post-WO opleiding in Contractmanagement. Er zijn gespecialiseerde opleidingen en cursussen op post-HBO of post-WO niveau die zich richten op contractmanagement, aanbestedingsrecht en risicobeheer.

Naast het volgen van een formele opleiding is praktische werkervaring in de civiele techniek wenselijk om een contractmanager te worden.

Vereiste werkervaring en functies

Voordat je contractmanager wordt in de civiele techniek, is het gebruikelijk om ervaring op te doen in gerelateerde functies. Hier zijn enkele voorbeelden van functies die vaak als opstap dienen voor een carrière als contractmanager in de civiele techniek:

  1. Junior project- of contractmanager. In deze rol werk je samen met ervaren projectmanagers om bouwprojecten en infrastructuurprojecten te plannen, organiseren en begeleiden.
  2. Werkvoorbereider. Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor het plannen en coördineren van projecten, het opstellen van werkschema’s en het bewaken van de voortgang.
  3. Calculator. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het berekenen van de kosten van bouw- en infrastructuurprojecten en het opstellen van offertes en begrotingen.
  4. Inkoper. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het inkopen van materialen en diensten.
Lees meer

Doorontwikkelen als contractmanager

Er zijn verschillende cursussen en certificeringen die relevant kunnen zijn voor een contractmanager in de civiele techniek. Deze helpen om je kennis en vaardigheden op het gebied van contractmanagement, aanbestedingen, risicobeheer en projectmanagement te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Cursussen in aanbestedingsrecht. Het volgen van cursussen of het behalen van certificeringen in aanbestedingsrecht kan je inzicht geven in de juridische aspecten van contractmanagement, zoals aanbestedingsprocedures, contractuele voorwaarden en regelgeving.
  2. Risicomanagement-cursussen. Het beheersen van risico’s is een cruciaal aspect van contractmanagement. Cursussen op het gebied van risicomanagement, zoals RISMAN of M_o_R (Management of Risk), kunnen je helpen om effectief risico’s te identificeren, evalueren en beheersen in bouw- en infrastructuurprojecten.
  3. Cursussen in contractonderhandeling. Om effectief contracten te beheren en te onderhandelen, kunnen cursussen in onderhandelingstechnieken en contractmanagement waardevol zijn.
  4. Systems Engineering-cursussen. Systems Engineering is een interdisciplinaire aanpak die zich richt op het ontwerpen, beheren en optimaliseren van complexe systemen, zoals grote bouw- en infrastructuurprojecten. Het volgen van cursussen of het behalen van certificeringen in Systems Engineering kan je helpen om een holistisch perspectief te ontwikkelen op de planning, uitvoering en het beheer van contracten binnen de civiele techniek.
  5. Soft skills-training. Aangezien contractmanagement veel interactie met verschillende belanghebbenden vereist, kunnen cursussen op het gebied van communicatie, leiderschap en samenwerking je helpen om je soft skills te verbeteren.

Deze cursussen en certificeringen zijn geen must, maar kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gevolgd om je vaardigheden en expertise als contractmanager in de civiele techniek te versterken. Wel is het relevant om je kennis up-to-date te houden om succesvol te zijn in deze functie.

Wil je weten welke werkgever bij je past? Neem contact op

Een carrière als contractmanager?

Doorgroeimogelijkheden

Het carrièrepad van een contractmanager in de civiele techniek kan verschillende richtingen inslaan, afhankelijk van je interesses, vaardigheden en ambitie. Enkele doorgroeimogelijkheden en hogere of meer gespecialiseerde functies zijn: Senior Contractmanager, Projectmanager, Projectdirecteur en Consultant. Naarmate je carrière vordert, kun je er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaald aspect van contractmanagement.

 

 

Valentijn Zegwaart - Rinse Boersma

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen variëren afhankelijk van de werkgever, regio en ervaringsniveau. Over het algemeen kun je als contractmanager in de civiele techniek de volgende arbeidsvoorwaarden verwachten:

  1. Salaris. Een competitief salaris dat overeenkomt met je opleidingsniveau, ervaring en de complexiteit van de projecten waaraan je werkt. Het salaris kan variëren van €40.000 tot €70.000 of meer per jaar, afhankelijk van je ervaring en functieniveau.
  2. Secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan bestaan uit een pensioenregeling, vakantiedagen, ziekteverlof, een auto van de zaak, een telefoonvergoeding, reiskostenvergoeding, opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en eventueel een bonus of winstdeling.
  3. Flexibele werktijden. Sommige werkgevers bieden flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken, afhankelijk van de aard van het werk en de projecten.
  4. Werksfeer. Een professionele werkomgeving met ruimte voor persoonlijke groei, samenwerking en kennisdeling binnen een team van collega’s met diverse achtergronden en expertise.
  5. Werkzekerheid. Contractmanagement in de civiele techniek is vaak projectgebaseerd, wat kan leiden tot fluctuaties in werkzekerheid. Echter, gezien de constante behoefte aan infrastructuurontwikkeling en onderhoud, is er doorgaans een stabiele vraag naar contractmanagers in de sector.
Dienstverlening

Werkgevers

In de civiele techniek zijn er verschillende soorten bedrijven en organisaties die actief op zoek zijn naar contractmanagers. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke organisaties:

  1. Aannemers. Aannemers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van bouw- en infrastructuurprojecten. Zij kunnen op zoek zijn naar contractmanagers om te zorgen voor de naleving van contractuele verplichtingen, het beheren van onderaannemers en het coördineren van projecten.
  2. Ingenieursbureaus. Ingenieursbureaus leveren technische expertise en ontwerpdiensten voor bouw- en infrastructuurprojecten. Contractmanagers binnen deze organisaties kunnen betrokken zijn bij het opstellen en beheren van contracten met klanten en partners.
  3. Overheidsinstanties. Overheden, zoals Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen, kunnen contractmanagers in dienst nemen om openbare aanbestedingen en contracten voor bouw- en infrastructuurprojecten te beheren.

Zo verloopt het Fix your future traject: